Vesteda

Duurzaam wonen bij Vesteda

31 mei 2024 By

Paris Proof is het ambitieuze doel van de Nederlandse vastgoedsector om de bebouwde omgeving in 2050, of eerder, volledig CO2 neutraal te maken. Vesteda heeft zich volledig toegewijd aan deze doelstelling. Daarom wordt er momenteel hard gewerkt aan het verder verduurzamen van de woningvoorraad.

Deze video gaat over Vesteda-complex Tuindorp in Utrecht. Hier ondergaan de woningen een grondige renovatie en verduurzaming. Zo krijgen de woningen onder andere nieuwe dakpannen en het rioleringssysteem wordt vernieuwd. Allemaal bedoeld om de huizen weer vele jaren mee te laten gaan. Maar, er speelt nog iets bij dit project, en dat heeft te maken met de naam Tuindorp. Daarover vertel ik straks meer.

Behoud van bestaand groen
Wat dit project zo bijzonder maakt, is de samenwerking tussen Vesteda en stichting Struikroven. Hun gezamenlijke doel is om het behoud en hergebruik van beplanting bij renovaties tot norm te maken. Tijdens de werkzaamheden in dit project worden er bijvoorbeeld steigers in de tuinen geplaatst, waardoor sommige struiken en planten tijdelijk moeten wijken. Hiervoor staan de vrijwilligers van stichting Struikroven, ook wel Struikrovers genoemd, klaar om bewoners te helpen bij het verwijderen van planten en struiken uit hun tuin. En later ook weer helpen terugplaatsen hiervan.