Human Rights Watch

Studio, Sport & Mensenrechten

6 maart 2022 By

In deze online special van het Human Rights Weekend interviewt journalist Max Christern oud-toptafeltennisser en China-kenner Bettine Vriesekoop, aan de hand van bijzondere beeldfragmenten. Ze bespreken het fenomeen sportswashing en de rol van sport in de internationale politiek. Ze kijken terug op de afgelopen Olympische Winterspelen in Beijing, vooruit naar het aankomende WK in Qatar en de rol van sporters, bonden en publiek.

Bettine Vriesekoop (1961) behoorde in het tafeltennis jarenlang tot de absolute top en werd onder meer tweemaal Europees kampioen, in 1982 en 1992. Na haar topsport carrière studeerde zij Chinese taal en cultuur in Leiden en schreef ze columns en boeken over China. Van 2006 tot 2009 was ze correspondent in China voor NRC Handelsblad en versloeg ze onder meer de Olympische Spelen in Beijing. Sinds haar terugkeer schrijft ze boeken en artikelen, verzorgt ze lezingen over China en geeft ze tafeltennis clinics voor de Nederlandse Tafeltennisbond.

Journalist Max Christern (1964) was redacteur, Zuidoost-Azië correspondent en chef economie van NRC Handelsblad en hoofdredacteur van The Optimist (voorheen Ode). Vanaf 2011 had hij zijn eigen bureau voor journalistieke producties, MOC Media. Sinds 2019 is hij editor-in-chief bij Rabobank. Beide gasten spreken op eigen titel.